10 možností, z čoho pripraviť cesto na pizzu
Nedostatok času, málo skúseností, snaha schudnúť či stravovať sa výživnejšie. To všetko môžu byť dôvody, pre ktoré sa nepúšťate do prípravy klasickej pizze. Ak hľadáte novú cestu k alternatívnemu cestu, ste tu správne.
Pizza je jedným z najobľúbenejších jedál na celom svete. Nie každý má však čas alebo chuť pracovať s klasickým kysnutým cestom, prípadne sa cestu a múke ako takej z rôznych dôvodov vyhýba. Pre tých, ktorí hľadajú jednoduchšie, rýchlejšie či zdravšie alternatívy existuje viacero možností, z čoho pripraviť cesto na pizzu.
Niektoré alternatívne cestá na pizzu, ktoré vám predstavíme, sú ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok, iné zaujmú tých, ktorí chcú znížiť príjem sacharidov alebo pridať do svojej stravy viac bielkovín či vlákniny v podobe strukovín, mliečnych produktov alebo zeleniny.
- 1. Jogurtové cesto
Je to skvelá možnosť pre tých, ktorí chcú pripraviť rýchlu a chutnú pizzu bez klasického droždia a s extra dávkou bielkovín vďaka použitému gréckemu jogurtu. Toto cesto je mäkké a vláčne, pričom jogurt mu dodáva jemne kyslastú chuť, ktorá sa výborne hodí k rôznemu obloženiu navrchu pizze.
Suroviny: 125 g hladkej múky, 220 g bieleho gréckeho jogurtu, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli
Postup: V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Potom pridajte grécky jogurt a vymieste cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky. Cesto vyvaľkajte na tenkú placku, pridajte obľúbené obloženie a pečte na 220 °C približne 10 -15 minút.
- 2. S kypriacim práškom
Ak nemáte doma čerstvé či sušené droždie, alebo chcete urýchliť proces prípravy pizze, cesto s kypriacim práškom je dobrou alternatívou. Hoci je trochu hustejšie ako klasické cesto, stále je to výborný základ na pizzu.
Suroviny: 250 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1/2 šálky vody, 2 PL olivového oleja, štipka soli
Postup: Všetko zmiešajte a vymieste hladké cesto. Rozvaľkajte ho na tenkú placku, pridajte omáčku, obložte a pečte na 220 °C asi 12-15 minút.
- 3. Karfiolové cesto (bezlepkové)
Je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku alebo chcú znížiť množstvo sacharidov vo svojej strave. Karfiol sa po uvarení a nasekaní zmieša s vajíčkom a nastrúhaným syrom, čím vytvorí pevnú, ale ľahkú základňu pre pizzu.
Suroviny: 1 menší karfiol (asi 500 g), 1 vajce, 220 g syra (napr. mozzarella), 1/2 šálky bezlepkovej strúhanky, štipka soli a oregana
Postup: Karfiol rozdrvte v mixéri na drobné kúsky a uvarte ho asi 5 minút v mikrovlnke alebo nad parou. Po ochladení vytlačte prebytočnú vodu cez utierku. V mise zmiešajte karfiol, vajce, nastrúhaný syr, strúhanku a koreniny. Vytvarujte cesto na plech s papierom na pečenie a pečte na 200 °C asi 15 minút. Potom pridajte omáčku, obloženie a pečte ďalších 10 minút.
- 4. Z cícera
Cícer je bohatý na bielkoviny a vlákninu, a preto je ideálnym základom pre alternatívne cesto na pizzu. Toto cesto má jemne orieškovú chuť a je veľmi sýte, čo z neho robí výbornú voľbu pre tých, ktorí hľadajú zdravú a výživnú pizzu.
Suroviny: 125 g cícerovej múky, 1/2 šálky vody, 2 PL olivového oleja, štipka soli
Postup: Všetko spolu zmiešajte a cesto nechajte odležať asi 10 -15 minút, aby cícerová múka nasiakla tekutinu. Cesto dajte na plech s papierom na pečenie a pečte na 200 °C asi 15 -20 minút, pridajte obľúbené obloženie a pečte ďalších 10 minút.
- 5. Z batatov
Bataty (sladké zemiaky) sú bohaté na vitamíny a vlákninu. Ich využitie ako základ pre cesto na pizzu pridáva sladkastú chuť a výživnú hodnotu.
Suroviny: 1 väčší batat, 125 g hladkej múky (môže byť aj bezlepková), 1 vajce, štipka soli
Postup: Uvarený a batat roztlačte na hladké pyré. Zmiešajte s múkou, vajcom a so štipkou soli, kým nevznikne mäkké cesto. Vyvaľkajte ho na tenkú placku a pečte na 200 °C asi 15 minút, kým cesto nie je zlatisté. Potom obložte a pečte ďalších 10 minút.
- 6. Cesto z quinoy
Quinoa je bezlepková pseudoobilnina bohatá na bielkoviny, ktorá sa tiež dá použiť ako základ pre zdravú a chutnú pizzu.
Suroviny: 1 šálka uvarenej quinoy, 1 vajce, 50 g parmezánu (voliteľné), štipka soli a mletého čierneho korenia
Postup: Uvarenú quinou zmiešajte s vajcom, nastrúhaným parmezánom, soľou a korením. Vytvorte zmes a rozprestrite ju na plech s papierom na pečenie. Pečte na 200 °C asi 15 minút, kým cesto nebude chrumkavé. Pridajte obľúbené obloženie a pečte ďalších 10 minút.
- 7. Nízkosacharidové cesto z mandľovej múky
Mandľová múka je populárna medzi tými, ktorí dodržiavajú keto alebo nízkosacharidovú diétu. Toto cesto má jemnú orieškovú chuť a je veľmi sýte.
Suroviny: 130 g mandľovej múky, 1 vajce, 55 g syra (napr. mozzarella), štipka soli
Postup: V mise zmiešajte mandľovú múku, vajce, nastrúhaný syr a soľ, kým nevznikne pevné cesto. Vytvarujte ho na plech a pečte na 180 °C asi 12-15 minút, obložte a pečte ďalších 10 minút.
- 8. Z ovsených vločiek
Ovsené vločky sú skvelým zdrojom vlákniny a môžu sa tiež premeniť na chutné cesto.
Suroviny: 1 šálka ovsených vločiek, 1/2 šálky vody, 1 vajce, 3 PL olivového oleja, štipka soli
Postup: Ovsené vločky rozmixujte na jemnú múku. Zmiešajte ich s vodou, vajcom, olejom a so soľou, aby vzniklo mäkké cesto. Vyvaľkajte ho a pečte na 200 °C asi 15 minút, pridajte obľúbené obloženie a pečte ďalších 10 minút.
- 9. Z tvarohu či syra cottage
Oboje tieto ingrediencie majú vysoký obsah bielkovín, čo robí cesto sýtym a výživným. Je to skvelá alternatíva pre tých, ktorí hľadajú zdravší alebo nízkosacharidový variant pizzového cesta. Ani toto cesto nevyžaduje kysnutie, takže ho tiež môžete pripraviť oveľa rýchlejšie než to klasické.
Suroviny: 1 šálka hladkej múky (môže byť aj celozrnná alebo bezlepková), 1 šálka jemného tvarohu alebo syra cottage, 1 vajce, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli
Postup: V miske zmiešajte tvaroh alebo rozmixovaný syr cottage, vajce a soľ, kým nevznikne hladká zmes. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu viac múky. Cesto vyvaľkajte na tenkú placku alebo ho jednoducho vytvarujte rukami na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 10-15 minút, kým sa cesto nezačne jemne zafarbovať. Pridajte obloženie a dopečte ďalších 10-15 minút.
- 10. Pizza aj bez cesta
Namiesto klasického cesta stačí nastrúhať zemiaky či cuketu, dochutiť a zahustiť trochou múky. Môžete vyliať na plech, obložiť a dať upiecť.
Tip na záver: Trasená (shaken) pizza
Pretože samotné cesto a obľúbené ingrediencie na oblohu sú zmiešané, viac sa ponáša na slaný koláč než na klasickú pizzu, ale chutí skvelo a príprava je rýchla a jednoduchá, takže sa vám možno tento záverečný tip hodí. Všetko sa zmieša v jednej mise, naleje na plech a upečie. Netreba čakať na vykysnutie ani pizzu obkladať.
Suroviny: 200 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 3 vajcia, 200 g nakrájanej šunky alebo šunkovej salámy, 250 g strúhaného syra, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 2 na kocky nakrájané červené papriky, soľ, mleté čierne korenie, sušené oregano
Postup: V mise zmiešame všetky suroviny alebo misu uzavrieme a dobre ňou zatrasieme (od toho jej názov), aby sa všetko dobre premiešalo. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (alebo plech vymastíme olejom) a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 30 minút.
Reklama
zdroj: shutterstock, foodweb, tcp, partochina